Ik wil graag terugkomen op de kwestie van de verzending en verpakking van koralen
en corrigeer of breid een ouder artikel hier in de blog uit. Gelukkig is het niet meer absoluut noodzakelijk om piepschuim en plastic te gebruiken voor verzending. De huidige meerwaarde van piepschuim en kunststof zit eigenlijk alleen in de beschikbaarheid en de onverslaanbare prijs. Milieuvriendelijke en duurzame alternatieven zijn minstens gelijkwaardig en in sommige gevallen zelfs voordelig. Helaas is het ook duurder en daardoor voor veel berekeningen niet bruikbaar.

Al onze klanten kunnen echter bevestigen dat er een andere manier is, en zelfs als we uitdrukkelijk om opbouwende kritiek vragen, zelfs op negatief gebied, hebben we tot nu toe alleen maar positieve feedback op onze verpakkingen gekregen. Daarom stellen we ze graag aan je voor:

Onze Make Reef-verpakking
De buitenverpakking bestaat uit karton met isolatiematten van stro. Stro is een uitstekend isolatiemateriaal met een vergelijkbare lage thermische geleidbaarheid als piepschuim. Ook biologisch afbreekbaar en makkelijk te hergebruiken.

Duurzame en milieuvriendelijke verpakking van koralen  Duurzame en milieuvriendelijke verpakking van koralen
De isolatieprestaties doen niet onder voor die van polystyreen, integendeel. Het is zelfs vochtregulerend. Het stro-isolatiemateriaal kan worden gecomposteerd of hergebruikt als u knaagdieren heeft, voor de tuin etc., omdat het in een speciaal proces is gevormd zonder toevoegingen en niet is gelijmd.

Om lekkage te voorkomen zijn de koralen gefixeerd in dubbele PLA plastic cups van verschillende formaten, die vooraf een uitgebreide testfase hebben ondergaan. De wegwerpbekers zijn nauwelijks van plastic te onderscheiden. Iets dunner, maar stabiel. De PLA korrels zijn gemaakt van duurzaam maïszetmeel en zijn composteerbaar.

Duurzame en milieuvriendelijke verpakking van koralen
Bij het fixeren van de koralen hebben we een andere route genomen dan de gebruikelijke. Wij hebben een eigen plug-in systeem ontwikkeld en geproduceerd, waardoor piepschuim en elastiekjes overbodig worden en het veilig transporteren van de koralen nog beter en makkelijker wordt. Het plug-in systeem bestaat ook uit het milieuvriendelijkere PLA/maiszetmeel plastic.

Duurzame en milieuvriendelijke verpakking van koralen
Ook plaatsen we de koraalcups in één of meerdere praktische isolerende zakken om temperatuurschommelingen verder te minimaliseren. Deze isoleerzak kan dan heel goed gebruikt worden om mokken met zeedieren in te vervoeren of desnoods een sixpack blikjes koud te houden :). Deze verzenddoos is bedoeld voor verder gebruik en tevens als praktisch cadeau voor jou en (uiteraard) niet biologisch afbreekbaar. Dit geldt ook voor andere supplementen en cadeauartikelen.

Duurzame en milieuvriendelijke verpakking van koralen
De verpakkingschips zijn gemaakt van tarwe, maïs en kleurstof, zijn antistatisch en composteerbaar. Zorg er in het geval van een imitatie voor dat u stabiele maïschips gebruikt die hun vorm behouden, zelfs als ze nat zijn. Anders kan dit eindigen in een lelijke modder en dodelijk zijn voor de koralen.

Duurzame en milieuvriendelijke verpakking van koralen  Duurzame en milieuvriendelijke verpakking van koralen
Overig vulmateriaal en pakbonstickers zijn gemaakt van biologische houtwol of recyclebaar oud papier. De verpakkingstape bestaat uit onschadelijke zetmeelmengsels, natuurrubber en PLA. Niet zo flexibel als normale verpakkingstape, maar meer dan voldoende en scheurvast. Alles composteerbaar.

Duurzame en milieuvriendelijke verpakking van koralen
Voor grotere koralen wachten we nog op composteerbare zakken en de marktintroductie van het bijbehorende product, die helaas is uitgesteld.

Duurzame en milieuvriendelijke verpakking van koralen

Zoals je kunt zien werkt het anders dan met piepschuim en plastic - en het werkt heel goed. 

En nee - ik ben noch eco, noch milieuactivist. Ik ga niet naar demo's op vrijdag en hoewel ik dat wel doe, zit ik nog steeds met sorteren. Ik sta dus niet onder druk om de wereld te redden of iets dergelijks, maar het irriteert me dat een koraal uit een door plastic en piepschuim bedreigde habitat samen met piepschuim en plastic moet worden verzonden en de kans bestaat dat dit verpakkingsafval hetzelfde zal uiteindelijk een ander rif bedreigen en vergiftigen.

Ik veroordeel niemand die met piepschuim en plastic verzendt, omdat ik maar al te goed de moeilijkheden en kosten ken die gepaard gaan met het proberen om op een volledig milieuvriendelijke manier te verzenden. Voor zover ik weet, is Make Reef echter de enige koraalhandelaar die volledig met composteerbare materialen verscheept en ik zou erg blij zijn als we hier geen monopolie op zouden hebben en als tenminste enkele anderen ook zouden proberen om tenminste gedeeltelijk vermijd materialen die een halfwaardetijd hebben van een paar honderd tot een paar duizend jaar en daarom zal ons piepschuim dat vandaag wordt verzonden nog in ieder geval tot het jaar 7020 door de oceanen drijven - en ja, dat is ook Duits afval, aangezien onze regering exporteert een deel van ons afval naar landen die zelfs dit afval niet kunnen afvoeren.

U bent van harte welkom om mij te schrijven voor tips voor alternatieven.

Het is hier allemaal niet de bedoeling om de indruk te wekken van een morele preek, maar ik heb geen idee hoe het met u gaat - ik zou het fijn vinden als wij koraalhandelaren in het bijzonder samen deze groet de wereld in zouden sturen.

 Duurzame en milieuvriendelijke verpakking van koralen
Rechtenvrije afbeelding van Cristian Palmer

Met dit in gedachten - veel plezier en gelukkig reven

Uw make-reef-team

32 meningen over “Duurzame en milieuvriendelijke verpakking van koralen"

 1. ReMa zegt:

  Dit artikel zou meer aandacht moeten krijgen! Ik hou van het idee en denk dat velen een paar euro meer zouden betalen voor verzending.

 2. Aqua Schwarz B.V zegt:

  Hi,
  Ik heb dit bericht een paar keer gelezen en heel erg bedankt voor je moeite. Als dit voor mij mogelijk is, wil ik ook deze inspanningen ondersteunen; Ook ik zou heel graag contacten hebben over de aanschaf van het materiaal. Met vriendelijke groet
  Adrian

 3. Niclas zegt:

  Hé Markus, ik zou ook graag een e-mail ontvangen met de informatie over de bevoorradingsbronnen, het zou geweldig zijn als meerdere mensen het zo zouden doen :)

 4. Mewapro zegt:

  Ik vind het heel belangrijk dat we nadenken over duurzaamheid in onze prachtige hobby. Duimpje omhoog voor dit bericht! Ik probeer ook steeds weer de verpakking te heroverwegen. We kunnen niet enerzijds pleiten voor duurzaam nageslacht en anderzijds bergen onnodig afval creëren.

 5. Alex zegt:

  Het is een algemene misvatting dat PLA composteerbaar is. Het is volkomen juist dat PLA wordt verkregen uit maïszetmeelkorrels en theoretisch ook kan ontleden. Dit werkt onder bepaalde laboratoriumomstandigheden (die ik helaas niet uit mijn hoofd ken) die nu eenmaal niet in de natuur voorkomen.
  Het enige effect van het plaatsen van een PLA-container in de composter zou zijn dat het langzaam mechanisch zou versplinteren en uiteen zou vallen in steeds kleinere stukjes totdat er alleen nog maar microplastics over waren.

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met * markiert